Skip to content Skip to footer

Bireylerin sağlık durumu birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterir. Modern Tıp verilerine bağlı olarak sağlık problemi gözükmeyen kişiler yorgunluk, bağırsak problemleri, kas ağrıları gibi rahatsızlıklardan mustarip olabiliyorken belli bir hastalığa sahip olan kişilerde bu durum farklı izlenebilir. Bireylerin sağlık açısından tamamıyla iyi olma halini değerlendirmek için bireye özgü yaklaşım ve analizler oldukça önemlidir. Özellikle hastalıkların ya da kişinin hayat kalitesini değiştirme yönü kişiden kişiye değişirken tedavi ya da koruma stratejileri kişiselleşecek yönde farklılaşabilir. 

Sağlık durumu her insanda değişkenlik gösteren bir iyi olma hali olması sebebiyle bireyde gözlemlenecek parametreler bütüncül ve özel olmalıdır. Günümüzde bir hastalığa çözüm yolu sunulurken, bu çözüm hastalığa bağlı olarak oluşan semptomları hafifletme ya da ikincil olarak oluşabilecek tetikleyici etmenleri ortadan kaldırma yönünde adımlardan oluşur. Bu işleyişte hastalığın asıl sebebi olan problemlerin birikerek bir hastalığa dönüştüğü ve hastalığa neden olan asıl faktörlerin varlığının tedavi sürecine yansımaması ile sonuçlanır.

Hastalıklara kök neden yaklaşımında ise sağlıklı, tanı almamış ve tanı almış bireylerde değişken faktör, maruziyet ve alışkanlıklara bağlı olarak hastalığa neden olabilecek durumlar kapsayıcı ve bireysel olarak incelenir. Burada asıl amaç bir sonraki adımda hastalığa dönüşebilecek temel sebebin ortadan kaldırılarak gelecek dönemde sorun olabilecek risk faktörlerinin giderilmesidir. Bu risk faktörleri beslenme alışkanlıkları, antibiyotik kullanımı, besin duyarlılıkları, pişirme yöntemlerinden ya da çevresel koşullardan gelen ağır metal maruziyeti, bağırsak problemleri, vitamin ve mineral eksikleri, alerjen maruziyetleri, insan bedenine zararlı olduğu kanıtlanmış alışkanlıklar, sürekli ilaç kullanımı, hormonsal bozukluklar, duygu durum bozuklukları, stres gibi kronikleşen süreçte kişinin yatkın olduğu hastalıkları tetikleyebilir.

Detaylı analizler ve gözlemler ile kök nedenlere inerek hastayı hayat kalitesini arttırma ve tedavi sürecinden en yüksek faydayı sağlamak önem arz eder. Bu sayede herhangi bir rahatsızlık söz konusu olduğunda iyileşme sürecini rahatlatır. Sağlıklı bir insan profilinde kişinin yaşam tarzını gözlemleyerek hayat kalitesini yükseltecek adımlar atılır. Burada kıymetli olan nokta kişinin hayat boyu sürecek sağlık durumunu en iyi ve sürdürülebilir şekilde ilerletmektir.

Sonuç olarak bireylerin alışkanlıkları, maruz kaldıkları toksinleri, süregelen sağlık problemleri göz önünde bulundurulduğunda kişiyi adım adım kronik bir sürece sokacak kök sebeplerin tedavi edilmesi hem ikincil olarak gözlemlenen semptomları azalmasında hem de hastalığa yol açacak sürecin durdurulmasını sağlamada önemli bir rol oynar.