IgG Testleri ile Gıda Duyarlılıklarının Değerlendirilmesi
Gıda duyarlılıkları, birçok kişinin yaşam kalitesini etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Bu duyarlılıkların tespit edilmesi için kullanılan yöntemlerden biri de kandan ölçebileceğimiz IgG (İmmünoglobulin G) testleridir. 200’den fazla besinin değerlendirildiği gıda duyarlılıkları testi kişiselleştirilmiş beslenmenin önemli basamaklarından biridir. IgG testlerinin gıda duyarlılıklarını belirlemedeki rolünü, yöntemini, hassasiyetini ve potansiyel sağlık katkılarını anlamak için bu yazının tamamını okumanız faydalı olacaktır.
Gıda duyarlılık testlerinin temel amacı, bireylerin belirli gıdalara karşı geliştirdikleri antikor seviyelerini ölçmektir. Bu testler, kişinin bağışıklık sisteminin hangi besinlere ve besin bileşenlerine karşı tepki verdiğini belirlemeye yardımcı olur. Besin duyarlılıklarının yoğunluğu kişiden kişiye değişir. Bu sebeple de tedavi edici beslenme modeli de kişiye özel olarak geliştirilir ve yönetilir. Değerlendirilen bir diğer faktör ise besine karşı oluşturulan antikorun şiddetidir. Bu şekilde besinlerin kişiye verdiği zararın düzeyini ayırt edici ölçüm sonuçları ile tespit edebiliriz. Böylece, potansiyel olarak sorun yaratan gıdaların tespit edilmesi ve eliminasyon diyetlerinin planlanması mümkün olabilir.
Gıda duyarlılıklarını gözlemleyebilmenin en belirgin avantajı, kişinin gıdaya tüketimine oluşturduğu bir yanıt olarak ortaya çıkabilen ve bağışıklığın anormal çalışması olarak tanımlanan otoimmün hastalıklar adı verilen sağlık problemleri ile ilgili belirteçleri düzeltmek için bir yöntem oluşturmasıdır. Bu noktada, sindirim sistemine bağlı hastalıkları ve bu hastalıkların yol açtığı belirgin semptomları ve tetiklenmiş yangısal yanıtın belirteçlerini ve aynı mekanizma ile ortaya çıkan hastalıkların tedavi sürecini yönetmek için bir kök neden analizi olanağı sağlıyoruz.
Gıda Duyarlılık Analizi hangi aşamaları içerir?
- IgG antikorunu incelemek amacıyla kan tahlili yapılması
- Kanda incelenen IgG antikorlarının çeşitli gıda proteinlerine karşı reaksiyonunun ölçülmesi
- Sonuçların analiz edilmesi ve raporlanması
Gıda Duyarlılık Analizi sonuçları ile nasıl yorumlanır?
Test sonuçları, genellikle her gıda için bir reaktivite seviyesi gösterir. Bu seviyeler, en yüksek duyarlılıktan en düşüğe doğru sıralanır ve kişinin hangi gıdalara ya da hangi gıda bileşenlerine karşı daha fazla antikor ürettiğini gösterir.
Gıda Duyarlılık Analizi hangi hastalık ve bozukluklar için kullanılabilir?
Gıda duyarlılık testi, yapılan çalışmalarda sindirim sistemine bağlı;
- irritabl bağırsak sendromu(IBS),
- yemek borusu alerjisi(Eizonofilik Özofajit)
gibi hastalıklarda kanıta dayalı fayda sağlamaktadır. Bu tablolara ek olarak;
- kronik karın ağrısı, şişkinlik, gaz ve kabızlık gibi sindirim sistemindeki rahatsızlıklarda,
- romatoid artrit, fibromiyalji, multiple skleroz(MS), hashimoto tiroiditi gibi otoimmün hastalıklarda,
- hipertansiyon, diyabet, metabolik sendrom gibi metabolizma hastalıklarında,
- çölyak dışı buğday duyarlılığı, kronik yorgunluk sendromu gibi bozukluklarda,
- migren veya kronik baş ağrılarında;
- egzama, ürtiker, ala hastalığı(vitiligo), sedef hastalığı(psöriasis) gibi deri hastalıklarında
tedavisinde kullanılmakta olan yöntemlerimizden biridir. Bunun sonucunda sürekli iltihap yanıtını uyaran besinlerden uzak bir beslenme programı oluşturularak bağırsak sağlığını düzenleyen ve hayat kalitesini arttıran sürdürülebilir bir sistem oluşturulur.