İnülin

İnulin, buğday, soğan, muz, pırasa, enginar ve kuşkonmaz gibi çok çeşitli meyve, sebze ve bitkilerde bulunan nişastalı bir maddedir. Tıpta kullanılan inülin en yaygın olarak hindiba köklerinin sıcak suya batırılmasıyla elde edilir.

İnulin, kolesterol ve trigliseritler de dahil olmak üzere yüksek kan yağları için yaygın olarak kullanılır. Ayrıca kilo kaybı, kabızlık, ishal ve diyabet için kullanılır.

İnülin midede sindirilmez veya emilmez. Bakterilerin kullanabildiği bağırsaklara gider. Bağırsak fonksiyonunu ve genel sağlığı iyileştirmekle ilişkili özel bir bakteri florasının artmasını destekler. İnulin, vücudun belirli yağ türlerini yapma yeteneğini azaltır.

Nerelerde Etkilidir?

Kabızlık: İnülin, bazı çocuklarda, yetişkinlerde ve yaşlılarda kabızlığı hafifletmeye yardımcı olur. Dışkının daha yumuşak olmasına yardımcı olur.

Diyabet: Antidiyabet ilaçlarıyla birlikte kısa süreli inülin kullanımı, bazı diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerinin regüle edilmesinde etkilidir. 

Kandaki trigliserit adı verilen yüksek yağ seviyeleri (hipertrigliseridemi): İnülin almak, yüksek trigliserit seviyelerine sahip kişilerde trigliserit düzeylerini düşürmede etkilidir.

Obezite: İnülin almak, aşırı kilolu veya obez yetişkinlerde vücut ağırlığını az miktarda azalttığını gösteren çalışmalar mevcuttur. Obez çocuklarda, inülin vücut yağ miktarını azaltır.