L-Glutamin
Glutamin essansiyel olmayan bir amino asittir ve ana görevi proteinlerin yapılarının oluşturulmasıdır. İki çeşit glutamin bulunmaktadır. Bunlar L-glutamin ve D-glutamindir. L-glutamin proteinlerin yapısına katılırken D- glutamin canlı organizmalar için biraz daha önemsiz bir üründür. L-glutamin vücut tarafından da sentezlenebilmektedir.
Esansiyel olmayan bir amino asit olan glutamat (glutamik asit) parçalanıp, amonyak moleküllerini içeren nitrojen ile birleştiğinde, insan vücudunda glutamin üretilmiş olur. Yani glutamin nitrojeni kendine çeker ve vücuttaki amonyağı temizler. Dokular arasındaki nitrojeni taşımış olur.
Glutamin bağışıklık sistemi açısından önemli bir amino asittir. Bağışıklık hücreleri, beyaz kan hücreleri ve bazı dokular için elzemdir. Bazı araştırmalar glutamin desteklerinin bağışıklık sistemini iyileştirebileceğini, enfeksiyonları azaltabileceğini göstermektedir.
Glutaminin bağırsak sisteminin sağlığını iyileştirebileceği de düşünülmektedir. Glutaminin geçirgen bağırsak sendromuna karşı metabolizmayı koruduğu da düşünülmektedir.