Loading

10 Glutensiz Un Alternatifi

Gluten buğdayda bulunan bitkisel bir proteindir. Tahıl unlarından nişastası alındıktan sonra geriye kalan yapışkan kısmıdır. Gluten hangi gıdalarda bulunur peki? Unlarda, hamur işlerinde, makarnada, bulgurda ve içinde un bulunan her şey de bulunur.

İşte size gluten içermeyen 10 un çeşidi

 

1.BADEM UNU

 

Badem unu ulaşılması en kolay unlardan biridir. Bir su bardağı badem unu yaklaşık 90 bademe denk gelmektedir. Genellikle kek gibi ürünlerin yapımında kullanılmaktadır.

Badem unu birçok mineral içermektedir. Demir, Magnezyum, Kalsiyum, Potasyum, Bakır gibi. Ayrıca iyi bir E vitamini kaynağıdır.

2.KARABUĞDAY UNU

 

İçinde ‘Buğday’ kelimesi bulunmasına rağmen, buğday ailesine ait değildir. En çok önerilen glutensiz un alternatifidir. Pseudocerearls ailesinin mensubudur. Karabuğday unu en çok glutensiz ekmek yapımında kullanılmaktadır. B vitamini, demir, folat, magnezyum, çinko ve liften zengindir.

3.SORGUM UNU

Sorgum tahılı en eski tahıl çeşitlerinden biridir. Bu tahılın doğal hali glutensizdir. Açık renkli, yumuşak ve hafif tatlı bir tadı vardır. Genellikle tariflerde tek başına kullanılmaz, diğer glutensiz unlar ile karıştırılarak kullanılır.

Sorgum unu lif ve proteinlerden zengindir. Bu özelliği dışında kan şekerini yükseltmez, demir ve anti oksidanlardan zengindir.

4. AMARANT UNU

Bir zamanlar İnka, Maya ve Aztek uygarlıklarında temel gıda olarak kabul edilen 60'tan fazla tahıldan oluşan bir gruptur.

Amarant’ın kuruyemişe benzer bir tada sahiptir ve diğer bileşenlerin lezzetini alma eğilimindedir. Pişirme sırasında diğer unlarla birleştirilmelidir. Bu tür unun en iyi kullanımı tortilla, turta kabuğu ve ekmek yapmaktır.

Lif, protein ve mikro besinler manganez, magnezyum, fosfor, demir ve selenyum açısından zengindir. Bu besinler beyin fonksiyonuna, kemik sağlığına ve DNA sentezine yardımcı olur.

5.TEFF UNU

 

Teff tahılı dünya üzerinde bulunan en küçük tahıllardan biridir. Buğdayın 1/100’ u boyutundadır. Birçok renk ve çeşidi vardır. Genelde beyaz, kırmızı ve koyu kahve rengi arasında değişen bir renk çeşitliliği vardır. Açık renkli olanların hafif bir tadı varken, koyu renkli çeşitlerinin daha ağır bir tadı vardır.

Teff unu genellikle glutensiz pancake, krep, mısır gevreği yapımında kullanılmaktadır. Teff unu proteinden zengin olduğu için uzun süre tokluk hissi yaratır, lif oranı yüksek olduğu için kan şekerini düzenler. Kalsiyum ve C vitamininden zengindir.

 

6.NOHUT UNU

 

Nohut unu genellikle kurutulmuş nohutlardan elde edilmektedir. Nohut’un kuruyemişe benzeyen bir tadı vardır ve Orta Doğu, Hint mutfaklarında çok kullanılmaktadır.

İyi bir lif ve bitkisel protein kaynağıdır. Kilo kontrolü, doygunluk hissi verdiği için diyetisyenler tarafından önerilen bir gıdadır. Kalp dostu olduğu için de önerilmektedir.

Nohut unu aynı zamanda güzel bir magnezyum, potasyum kaynağıdır.

 

7. HİNDİSTAN CEVİZİ UNU

Hindistan cevizi unu doku olarak buğday ununa benzediği için kek ve tatlı yapımında çok sık kullanılmaktadır. Hindistan cevizi normal unlara göre daha fazla su çektiği için genelde diğer glutensiz unlar ile karıştırılarak pişirilir.

Hindistan cevizi unu laurik asitten zengin ve MCT dediğimiz orta zincirli yağ asitleri için ‘Sağlıklı Yağ’ dediğimiz HDL kolesterolünü artmasında yardımcı olur.

 8. ARAROT UNU

Ararot, Endonezya’ya özgü yer elmasına benzeyen bir kök sebzedir. Genellikle unu toz halinde satılmaktadır. Tıbbı faydalarına olmasına rağmen genellikle yemeklerde kullanılmaktadır.

Ararot, yüksek proteinli, sindirimi kolaydır, B9 (Folat), demir, potasyum’ dan zengindir. Güzel bir prebiyotik kaynağıdır.

Ararot unu kullanılırken genellikle badem, Hindistan cevizi veya tapyoka unu ile karıştırılarak kullanılır.

9. TAPYOKA UNU

 

Genellikle tropikal ülkelerde yetişen manyok bitkisinin kökünden elde edilir. Glutensiz kıvam arttırıcı olarak kullanılmaktadır, özellikle çorba, sos ve turtalarda kullanılmaktadır. Ekmek yaparken diğer glutensiz unlar ile birleştirilerek kullanılabilirsiniz.

10. YER BADEMİ UNU

 

Yer Bademi isminde her ne kadar ‘Badem’ içerse de aslında Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yetişen bir kök sebzedir. Yer bademi unun tatlı ve fıstığımsı bir tadı sayesinde glutensiz hamur işlerinde sık kullanılan bir un haline gelmiştir.

 

paylaş

RANDEVU AL