AFET ÇANTASINDA BULUNDURABİLECEĞİNİZ YİYECEKLER:
- Kuruyemişler
- Kuru meyveler
- Konserve gıdalar (konserve ton balığı, konserve hindi göğüs eti, konserve kuru baklagil)
- Pet şişede su
- Fıstık ezmesi
- Tahin + meyve opsiyonları
- Kuruyemiş barları
- Protein barlar
Basit şeker içeren gıdaların tüketimi afet anında kişilerin kan şekerini olumsuz yönde etkileyecektir. Basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir. İnsülin dengesini olumsuz etkilemesi sebebiyle özellikle deprem bölgesinde kısa sürede acıkmaya ve üşümeye yol açabilir.
YARDIM KOLİLERİNE EKLENEBİLECEK GIDALAR:
- Çölyak hastaları için; patates, kinoa, pirinç, karabuğday/karabuğday patlağı, tahin, glütensiz ekmek, glütensiz makarna.
- Fenilketönüri Hastaları için; düşük proteinli özel makarna, ekmek.
- Hazır yemekler
- Konserveler
- Kuru meyve
- Leblebi
- Kuru yemişler
- Tahin
- Fıstık ezmesi
- Galeta/grissini
DEPREMDE SIK KARŞILAŞILAN EZİLME SENDROMUNDA VERİLMEMESİ GEREKEN BESİNLER:
Ezilme Sendromu’na özel öneriler:
Meyve ve sebze tüketimi önerilmemektedir ve su ilk aşamada verilmemesi tercih edilmektedir.
- Sebze ve meyve suları
- Konserve ürünler
- Kuru meyveler
- Kurubaklagil içeren çorbalar
gibi potasyum içeriği yüksek besinler verilmemesi önemlidir.
Glutamin aminoasidi vücutta gelişen travmaların iyileşmesi için etkilidir.
GLUTAMİNDEN ZENGİN YİYECEKLER:
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, roka, pazı )
- Fındık
- Tavuk ve Hindi Eti
- Yumurta
- Fasulye
- Deniz ürünleri
- Kırmızı lahana
- Tam tahıllar
Yukarıdaki besinlerin tercih edilmesi deprem sonrasında oluşan doku hasarlarının iyileşmesinde katkı sağladığı gösterilmiştir.
KAYNAK
- Thomas, K., Zondler, L., Ludwig, N., Kardell, M., Lüneburg, C., Henke, K., Mersmann, S., Margraf, A., Spieker, T., Tekath, T., Velic, A., Holtmeier, R., Hermann, J., Jankowski, V., Meersch, M., Vestweber, D., Westphal, M., Roth, J., Schäfers, M. A., Kellum, J. A., … Zarbock, A. (2022). Glutamine prevents acute kidney injury by modulating oxidative stress and apoptosis in tubular epithelial cells. JCI insight, 7(21), e163161. https://doi.org/10.1172/jci.insight.163161
- Cruzat, V., Macedo Rogero, M., Noel Keane, K., Curi, R., & Newsholme, P. (2018). Glutamine: Metabolism and Immune Function, Supplementation and Clinical Translation. Nutrients, 10(11), 1564. https://doi.org/10.3390/nu10111564