Haşimoto Tiroiditi
Haşimoto tiroiditi, vücudun bağışıklık sisteminin tiroid bezine saldırdığı ve tiroid bezinin çalışmasını azaltan otoimmün bir hastalıktır. Haşimoto hastalığı ya da kronik lenfositik tiroidit olarak da bilinir. Türkiye’de ve tüm dünyada hipotiroidizmin en yaygın nedenidir.
Tiroid, boynun önündeki küçük bir salgı bezidir. Vücudun enerjiyi kullanımını düzenleyen T3 ve T4 hormonları üretir.
Haşimoto hastalığında tiroid hormonlarının üretimi çok düşebilir. Bu, kalp, beyin fonksiyonu ve metabolizma da dahil olmak üzere vücutta sorunlara, bir guatr gelişimine yol açabilir, boynun önündeki tiroid bezinin kansere yatkınlığını arttırıp, kanser dışı büyümesine yol açabilir.
Haşimoto tiroiditi diyette iyotu az olan bölgelerde daha sık görülür ve çocuklarda da görülebilir. Dokudaki iyot seviyesinin bakılması ve kişiye uygun besin desteği kullanımı en öncelikli yaklaşımdır.
Tiroid hormonu vücutta T4 hormonu olarak depo edilir ve ihtiyaç olduğunda biyolojik olarak işlev gören T3 hormonuna çevrilir. Bu çevrilmeyi yapan enzimin çalışabilmesi selenyum, magnezyum ve çinko minerallerine bağlıdır.
Selenyum ve magnezyum eksikliğinde T4 hormonu aktif olan T3 hormonuna yeterince dönüşemediği çalışmalarla gösterilmiştir. Kan testindeki magnezyum düzeyi değişkenlik gösterebilir, bu mineralin etkinliği açısından hücre içi magnezyum düzeyleri bakılması önemlidir. Selenyum, magnezyum ve çinko minerallerinin uygun formları tercih edilerek besinlerin eksikliğinin gözden geçirilmesi ve eksikliği durumda takviye kullanılması haşimoto hastaları için önemlidir.