Şekerin iltihaplanma etkisi olduğu için mümkün olduğu kadar kaçınılmalıdır.
Aspartam gibi yapay tatlandırıcılar ile ilgili bazı araştırma verileri iyileşme döneminde vücudun toksinlerden temizlenmesini bozabileceği yönündedir. Ayrıca aspartam bağırsak mikrobiyotası üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.
Özellikle genetiği değiştirilmiş şeker pancarı ve diğer bitkilerden elde edilen şeker ile ilgili uzun süreli etkilerine yönelik önemli endişeler mevcuttur. Bununla birlikte ülkemize de girmiş olan genetiği değiştirilmiş pancarın üretiminde kullanılan nem alıcı özelliğe sahip kimyasalların vücuda alındığında kansere yol açabildiği gösterilmiştir. Eğer ilave şeker kullanılacaksa bu organik şeker kamışı olmalıdır.
Eritritol, Maltitol, Ksilitol gibi mısırdan üretilen GDO’lu olabilen diğer tatlandırıcılar ise şekere kıyasla yüzde 40 oranında daha az kalori içerirler. Bağırsak çeperinden kısmen emildiklerinden laksatif etkiye yol açabilir, rahatsız edici bir şişkinlik hissi yaratabilirler.
Stevia ise bir bitkinin yaprağından edilen güvenli ve doğal bir tatlandırıcıdır. Fazla miktarda stevia kullanıldığında ağız bir tat kalmasına neden olabilir.