Kalsiyum denilince akla ilk gelen gıdalar genelde süt ve süt ürünleridir. Vücutta sentezlenemeyen ve besin yolu ile alınması gereken kalsiyum, dolaşım sistemi ile doğrudan ilgilidir. Şimdi size Fonksiyonel tıp yaklaşımı ile tercih edilen 10 kalsiyumdan zengin gıda.
TAHİN
Kalsiyum oranı yüksek olarak bilinen sütün 100 g’ da 125 mg kalsiyum bulunurken, Tahin in 100g’ da 426 mg kalsiyum bulunmaktadır.
FINDIK
Türkiye’de en çok tüketilen kuruyemişlerden biri olan fındığın 100 g’da 140 mg kalsiyum bulunmaktadır. Kolay ulaşılabilir, güzel kalsiyum kaynaklarından biridir.
FISTIK
Yüz gram fıstık, yetişkin bir bireyin günlük bakır gereksiniminin %127’sini, mangenez gereksiniminin %84’ünü, fosfor gereksiniminin %54’ünü ve magnezyum gereksiniminin %42’sini karşılamaktadır.
Bunların yanında iyi bir lif, kalsiyum, potasyum, selenyum kaynağıdır. Fıstık günlük kalsiyum ihtiyacının %1.7’sini karşılamasına rağmen kırmızı et, sebze ve tahıllardan daha kaliteli bir kalsiyum kaynağı olduğu saptanmıştır.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Kalsiyumdan zengin yeşil yapraklı sebzelere örnek verecek olursak; Kara Lahana (1 Bardak haşlanmış kara lahanada 266mg kalsiyum bulunmaktadır), Ispanak, Brüksel Lahanası, Roka (100gr Roka da 160mg kalsiyum bulunmaktadır.)Su teresi, Marul vb.
KURU BAKLAGİLLER
100 g kuru baklagil de 141 mg kalsiyum bulunmaktadır. Kalsiyumdan zengin olmasının yanında ulaşılması kolay bir protein kaynağıdır. Kalsiyumdan zengin olduğu kadar lektinler’den de zengin bir grup olduğu için pişirilmeden önce en az 24 saat suda bekletilmesini önermekteyiz.
KURUTULMUŞ MEYVELER
Kuru meyveler, iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Kalsiyum kaynağı olmalarının yanında iyi bir lif ve C vitamini kaynağıdır fakat şeker oranı yüksek gıdalar oldukları için porsiyona dikkat edilmelidir.
PEKMEZ
Sadece bir yemek kaşığında (10g) 40mg kalsiyum bulunan pekmez iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Doğal ve kalitelisi bulunduğu sürece dikkatli bir şekilde tüketildiği zaman birçok faydası görülmektedir.
KARNABAHAR
Kışın en gözde sebzelerinden biri olan karnabahar, kalsiyumdan zengin sebzelerden biridir. Bununla beraber C vitamini, K vitamini ve folik asitten de zengindir.
BROKOLİ
Sadece yarım fincan haşlanmış brokolide 93mg kalsiyum bulunmaktadır. Lif oranı yüksek, A ve C vitaminlerinden zengin çok tercih edilen bir kış sebzesidir. Bunların dışında B grubu vitaminler açışından da çok zengin bir sebzedir.
TOFU
Genellikle Asya ülkelerinde çok sık tüketilen tofu son zamanlarda Türkiye’de de popüler bir gıda haline gelmiştir. Veganlar arasında çok tercih edilen bu gıda kalsiyum, fosfor, demir açısından zengindir. 100gr tofu da 350 mg kalsiyum bulunmaktadır.