Tiroit Hastalıkları ve Otoimmünite
Haşimato ve Graves hastalığı en yaygın otoimmün tiroit hastalıkları arasındadır. Otoimmün tiroidit hastalığı, tiroit bezine saldıran antikorların üretilmesinden kaynaklanır. Bu hastalıklar, B ve T lenfositler adı verilen bağışıklığın savaşçı hücrelerinin tiroit dokusuna birikmesi ve tiroit fonksiyonunu anormal arttırması ya da azaltması ile karakterizedir. Graves hastalığı olan bireylerin tiroit bezi orantısız biçimde fazla çalışmaktadır. Haşimato tiroiditi olan bireylerde yetersiz çalışan tiroit bezi bulunmaktadır. Haşimato ve Graves hastalığı otoimmün tiroit hastalığına sahip genel nüfusun %5’ini etkilemektedir.
Hipotiroidi hastalarında bağışıklık sistemini, tiroit hücrelerini yabancı doku olarak tanımlamakta ve yok etmek amacı ile antikor üretmektedir. Bu durum da tiroit hormon üretiminin kademeli bir biçimde azalmasına neden olmaktadır.
Hipotiroidizmin Genel Bulguları Nelerdir?
- Halsizlik, hareketlerde ve konuşmada yavaşlama, erken yorulma
- Depresyona yatkınlık, mutsuzluk
- Soğuğa karşı hassasiyet, tahammülsüzlük
- Terlemenin azalması
- Ses kısıklığı
- Kabızlık
- Anormal kilo artışı
- İştah artışı
- Ellerde ve ayaklarda ödem oluşumu
- Unutkanlık
- Erkeklerde gecikmiş ergenlik
- Kadınlarda menstrüasyon bozukluğu veya yokluğu
- Kabızlık
Tiroit hormonları bu fonksiyonların düzenli olarak yerine getirilmesinde etkilidir. Hipotiroidizm, tiroit hormonunun miktarının azalmasıyla ortaya çıkar. Bu nedenle, yukarıdaki belirtiler görülebilir. Tedavi edilmezse başka komplikasyonlar ortaya çıkabilir. En sık görülen komplikasyon, büyümüş tiroit bezinin neden olduğu guatrdır.
Tiroit Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Tiroit bezi rahatsızlığı olanlar mutlaka bir uzman tarafından teşhis ve tedavi edilmelidir.
• Tiroit antikorlarını incelenmeli
Antikorların varlığı, Haşimato antikorlarının varlığını gösterir. Bununla birlikte, her vakada mutlaka pozitif olmayabilir.
• Tiroit Uyarıcı Hormon (TSH) düzeyleriniz test edilmeli
Tiroit bezi T3 ve T4 hormonlardan yeterince üretemezse, hipofiz bezi üretimi artırmak için daha fazla TSH salgılar. Bu nedenle, yüksek TSH seviyeleri hipotiroidizmin en iyi göstergelerinden biri olabilir.
• Tiroit hormonu kan seviyesi testi
Kan testi ile tiroit hormon seviyenizin düşük olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bununla birlikte, anormal derecede yüksek TSH seviyeleri düşük tiroid işlevinin bir göstergesidir. Ancak TSH seviyeleri normal aralıkta olmasına rağmen ve tiroit işlevleri gün içerisine yetersizleşebilir. Tiroit hormonlarının yetersiz hale geldiği bu duruma Hipotiroidi adı verilir.
• Tiroit hormonu üretimi için iyot gereklidir
Hipotiroidinin nedeni iyot eksikliği olabilir. İyot mineralinin tiroid hormonlarının üretiminde önemli bir rolü vardır. Haşimato hastalığı ve hipotiroidi durumlarında iyot eksikliği olabileceği dikkate alınarak iyot seviyelerinin test edilmesi ve gerektiğinde desteklenmesi önemlidir. Haşimato hastalığının hipotiroidizmin dışında tiroid bezi aşırı çalışması yani hipertiroidizme yol açabileceği de bilinmelidir.
Tiroit Hastalığında Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Bazı insanlar, diyetlerinde hipotiroidizmle ilişkili ve yaşamları üzerinde önemli bir etkiye sahip olan ciddi eksikliklere sahiptir. Ancak geleneksel tıp yaklaşımında hipotiroidizmi levotiroksin etken maddesine sahip ilaçlarla tedavi edilmektedir. Levotiroksin vücutta aktif tiroit hormonuna (T) dönüştürülür. Bu faaliyet yalnızca yetersiz tiroid işlevlerini dengelemeyi sağlar. Diğer taraftan hastalığa yol açan ana bozukluk olan bağışıklık bozukluğunu tedavi etmek için bir katkısı bulunmamaktadır. Sağlıklı Yaşam ve Fonksiyonel Tıp Ünitesinde uzun vadeli sağlığınız için elinizden gelenin en iyisini yapmanız için hastalığın altında yatan sorunların tespiti yapıldıktan sonra tedavi planlanmaktadır. Fonksiyonel Tıp tiroit hastalıklarının tedavisine yardımcı olmaktadır.
Haşimato tiroidi hastalığınız varsa, yapmanız gerekenlerden biri diyetinizden glüteni çıkarmaktır. Tiroit hastalığı, çölyak hastalığı ile doğrudan ilişkili olan otoimmün bir hastalıktır. Kandaki TSH hormonu değeri yükseldikçe, T3 ve T4 hormonları da azalarak hipotiroidizme neden olur. Hipotiroidi olan bireylerde metabolizmanın yavaşlaması kilo alımına yol açmaktadır. Fonksiyonel tıp yaklaşımıyla, metabolizması yavaşlamış hipotiroidi olan bireyler için kişiye özgü eliminasyon planı ile hastalığa uygun tedavi protokolü oluşturulabilir.
Haşimato Hastalığının Oluşma Sebepleri Nelerdir?
- Tip 1 diyabet, vitiligo gibi otoimmün hastalıklarına sahip kişiler.
- Beyindeki hipofiz bezi sorunları.
- Bebekte tiroit bezinin oluşumunun doğuştan gelişmediği durumlar.
- Beslenmesinde iyotu yetersiz miktarda alan ve iyottan fakir bölgelerde yaşayan insanlar.
- Yüksek radyasyona maruz kalma.
- Ailesinde tiroit rahatsızlığı olan kişiler.
- Lityum, interferon, amidaron gibi ilaç kullanan kişiler.
Tiroit hastalığı günümüzde yaygın görülen bir otoimmün hastalıktır. Kan parametrelerinde herhangi bir bozulma görülmese bile vücutta iltihaplanmayı tetikleyecek besinlerden uzak durulmalıdır. Yediğiniz besinler bağışıklık sisteminizi etkilemektedir. Sağlıklı gıdaları tercih ederek, güçlü bir bağışıklık sistemi ile otoimmün hastalıkların gelişimini engelleyebilirsiniz. Fonksiyonel tıp ve sağlıklı beslenme yaklaşımı ile hastalığınızı kapsamlı ve kalıcı bir şekilde yönetebilirsiniz.